Podporujú nás

kronerovaHurá, mám koho voliť!

Som veľmi rada, že tieto voľby nebudú len o stranách a straníkoch, ale aj o nadstraníckych, nezávislých osobnostiach. Teší ma, že medzi takýmito osobnosťami, ktoré majú šancu uspieť v nadchádzajúcich   voľbách do Európskeho parlamentu, sú aj ochranári a iní aktivisti tretieho sektoru: Ľubka Trubíniová, Juraj Mesík, Oľga Pietruchová, Milan Barlog a ďalší. Ochranári, to sú  a vždy boli ľudia, ktorí konajú nie pre seba, ale predovšetkým pre druhých – pre nás, občanov Slovenska, obyvateľov Európy a Zeme. Preto sú pre mňa favoritmi týchto volieb.

Zuzana Kronerová

Ďalej nás podporili:

Gabriel Bianchi, vedec a popularizátor kritickeho myslenia

Dušan Bevilaqua, ochranár

Vilma Cipárová, kultúrna pracovníčka a filantropka

Miro Cipár , výtvarnik

Janči Dobšovič – enviromentalista, Mimovládny výbor Naše Tatry

Katarína Farkašová, aktivistka za práva žien

Egon Gál, pedagóg a filozof

Eugen Gindl, žurnalista a scenárista

Fero Guldan, výtvarnik

Eva Guldanová, publicistka

Marián Huba,  výtvarnik a pedagóg

Zuzana Homolová, pedagogička a folková speváčka

František Kele, cestovateľ, horolezec a spisovateľ

Peter Lipa, hudobník a džezový spevák

Peter Novák, alias Šarkan, populárny umelec

Juraj Nvota,  režisér a herec

Henrich Pifko, architekt a pedagóg

Lýdia Priehodová, architektka

Tóno Popovič, hudobník

Adrian Rajter, muzikológ a producent

Juraj Rizman, šéf Greenpeace

Rudolf Sikora, výtvarnik a pedagóg

Samo Smetana,  hudobnik a popularizátor folklóru

Peter Straka, ochranár

Boris Strečanský, filantrop

Katarína Šimončičová, ochranárka a občianska aktivistka

Eva Vavroušková, Společnost pro trvalo udržielné žití

  ——————————————————————————                                                                                                                   

mano

 Držím palce našincom

 

Na kandidátke slovenskej Strany zelených pre nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu som objavili aj niekoľko mien mojich priateľov a priateliek z ochranárskych a ľudskoprávnych častí tretieho sektoru.

 Ak sa zhodneme na tom, že dobrú, aktívnu a dôveryhodnú Stranu zelených tu potrebujeme ako soľ, nemôžme čakať, že nám spadne z neba. Pohŕdať nejakou komunitou s odvodnením, že v nej nie sú našinci, zároveň ju ignorovať, alebo dokonca nahovárať iných, aby s ňou akokoľvek formou nespolupracovali, a pritom hromžiť na to, že tá komunita nie je lepšia, nie je asi to „pravé orechové”. A tak som rád, že aspoň niekoľko osobností z našich radov našlo v sebe odvahu a odhodlanie, ktoré som ja (aspoň dosiaľ) v sebe nenašiel a rozhodli sa kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu za slovenskú Stranu zelených. Držím im (a spolu s nimi aj sebe) palce.

 Mikuláš Huba (občiansky aktivista a bývalý nezávislý poslanec za Stranu zelených v slovenskom parlamente)

———————————————————————————–

durkovic1

 Oľga, Juraj, Milan, Ľuba, Hana – to nie sú iba tváre z plagátov a obrazoviek, odkiaľ mnohých tých, ktorých volíme, poznáme. Sú to ľudia, ktorých osobne poznám a dal by som za nich ruku do ohňa. A preto za nich vhodím aj hlas do volebnej urny. Hovorí za nich obetavosť, skutky, nadšenie, výsledky,  vzdelanie, odbornosť, charakter, statočnost, zodpovednosť. Aj ked sa priznám, že keď odídu do Bruselu, budú tu chýbat. Ale aspoň nech nás tam niekto konečne na úrovni zastupuje.

Laco Ďurkovič 

————————————————————-

faik Eda Chmelára poznám už viac ako desať rokov a s veľkým rešpektom vždy sledujem jeho rozhľadenosť a neuveriteľnú schopnosť analyzovať dianie na Slovensku aj vo svete. Spolupracoval som s ním na niekoľkých kampaniach a môžem povedať, že to bolo pre mňa vždy inšpiratívne a podnetné. Budem ho voliť preto, že jeho názory sa nemenia podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky a najmä preto, že politika potrebuje osobnosti, ktoré rozumejú tomu, čo sa vo svete deje a nielen takých, čo si to o sebe myslia.

Michal Feik (občiansky aktivista a bývalý predseda Mladých sociálnych demokratov)

 

—————————————————————————————

stefunkoVeľmi som sa obával, že nebudem mať koho voliť práve vo voľbách, ktoré sú pre mna dôležité! Avšak partia, ktorá sa pridala ku Strane zelených na čele s Edom Chmelárom a Oľgou Pietruchovou mi túto obavu vyvrátila a naopak ma naplnila optimizmom. Poznám ich roky a viem, že témy, ktorými žijú sú aj mojimi idealmi, a spôsoby akými ich prezadzujú sú spôsoby, aké sa mi páčia. Sú to aktivisti, ktorých si konečne zaslúžime ako politikov, ako našich reprezentantov v Európe. Viem, že budú hlasní a nekompromisní, takí ako boli doteraz. Už sa na nich teším!

Ivan Štefunko (dlhoročný aktivista, bývalý predseda Mladej demokratickej ľavice a dnes pomerne dobrý znalec bruselských pomerov)

 

—————————————————————————————-

lesay Strana zelených postavila do tohoročných volieb do Európskeho parlamentu určite najprogresívnejšiu kandidátku v dejinách Slovenska. V žiadnych doterajších prezidentských, parlamentných, euro- či komunálnych voľbách nedostali zástupcovia občianskej spoločnosti taký priestor, ako práve teraz. Mená ako Eduard Chmelár, Oľga Pietruchová, Juraj Mesík, Hana Fábry, Ľubica Trubíniová či ďalšie predstavujú nádej, že nás už nebudú musieť zastupovať profesionálni partajníci, ale ľudia, ktorí myslia kriticky, majú prehľad a niečo skutočne pre občanov spravili.

Ivan Lesay (politológ a ekonóm)

 

—————————————————————————————-

S veľkou radosťou som prijala správu o kandidátke Strany zelených do Európskeho parlamentu. Práve Edo Chmelár, Hanka Fábry či Oľga Pietruchová sú pre mňa ľudia, ktorí už dlhé roky presadzujú a šíria progresívne myšlienky a hodnoty, s ktorými sa jednoznačne identifikujem a ktoré mi v slovách a činoch súčasnej politickej garnitúry úplne chýbajú. Verím, že sa im podarí zaplniť túto medzeru na politickej scéne a že sa stanú dôstojnými nositeľmi týchto myšlienok v Európskom parlamente. Majú moju podporu.

Judita Takáčová (bývalá viceprezidentka Medzinárodnej únie socialistickej mládeže (IUSY))

———————————————————————————————

Luba Lacinova O niekoľko dní budeme voliť našich zástupcov v Európskom parlamente. Po dlhom čase zase vstupuje do hry Strana zelených, zase raz sama za seba, bez koalícii, so snahou budovať novú identitu. Začínajúc druhým miestom je na ich kandidátke osem známych mien. Niektoré poznáme aj z jednej z mnohých predchádzajúcich verzií tejto strany, všetky poznáme z občianskych i politických aktivít. Poznáme ich názory, poznáme ich prácu. Roky vidíme, ako oslovujú poslancov od najnižšej komunálnej úrovne cez slovenský parlament až občas po ten európsky. Raz je to vyslovene naša kauza, inokedy sa ježíme. .… viac

Ľuba Lacinová

———————————————————————————————–

Volím rovnováhu a tých, ktorým dôverujem

Až nepríjemne dlho mi trvalo kým som sa rozhodol napísať túto podporu pre priateľov rozhodnuvších sa vstúpiť do reálnej politickej súťaže, do zápasu o dôveru voličov, do súťaže  o mandát občanov Slovenskej republiky pre zastupovanie ich záujmov v Európskom parlamente. „I když je smutno, jen když je veselo“ (J. Werich)

Lákajú ma paradoxy, láka ma konfrontácia rôznych názorov, láka ma relatívno, teším sa že môžem mať  odlišné názory, že nemusím dodržovať líniu danú ,……. Som zástanca individualizmu Nedá sa nič robiť, dav je tvorený jednotlivcami. Niekedy som prestrašný z toho, čo všetko môže dokázať iba dav, ale prestrašný hlavne pre to, že jednotlivec sa nemôže z konania davu vyviniť. A nie je celkom v poriadku, ak  sa naša spoločnosť rúti do blahobytu, a niekomu je v nej zle.…viac

Marcel David Zajac

————————————————————————-

  Ked som mala 8 rokov, Hana Fabry zalozila Prve lesbicke zdruzenie Museion. Bolo to v roku 1994. Ked som sa po prvykrat odhodlala do googlu napisat slovo “lesba” vyskocila:) z neho Hana Fabry, jej praca a publicistika vdaka ktorej som zvladla svoj coming out s usmevom, ale aj s nastvatim na stav nasej spolocnosti v otazke prav neheterosexualnych ludi.
Ked som na katedre zurnalistiky v Bratislave riesila diskriminaciu na zaklade mojej sexualnej orientacie (zo strany pedagogov/iciek), bola to Hana Fabry, ktora mi pomohla a ktora ma nasmerovala k hodnotam obcianskej spolocnosti a k realnemu aktivizmu.

Vdaka Hani, drzim palce! Si ta spravna volba!:)

Romana Schlesinger, Queer Leaders Forum

——————————————————————-

 Volím kandidátov, ktorých poznám

Ako človek, ktorý už viac ako 15 rokov pracuje v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia a ochrane ľudských práv presne viem koho treba v nadchádzajúcich eurovoľbách voliť. Tých, ktorých poznám a dôverujem im. Ľudí, ktorí svoj život zasvätili serióznej práci v treťom sektore. Aktivistov, ktorých prácu si vážim kvôli ich profesionalite, otvorenosti a slušnosti. viac…

Pavol Široký, ochranár, OZ Za matku Zem

——————————————————————-

Vo voľbách do Európskeho parlamentu budem voliť len členov Strany zelených, lebo v Zelených vidím jedinú stranu, o prospešnej činnosti ktorej nepochybujem nielen pokiaľ ide o záujmy Slovenska, ale celého sveta a našej planéty. Prajem Vám čo najväčší úspech.

 Teodor Münz, filozof

—————————————————————

Podporujem nezavislého kandidáta do Európskeho parlamentu Eduarda Chmelára a pôjdem ho voliť. Nie sú dôležité strany, ale občianske postoje. Predstavte si, že by tá pani, čo hodila hrach zlodejovi Jánošíkovi pod nohy, neuskutočnila svoj akt občianskeho zápasu za spravodlivosť. Mýtizovaný zlodej Jánošík síce podľa prameňov nestihol za svojej krátkej kariéry uskutočniť žiaden hrdelný zločin, ale lúpil a prepadával občanov. Jeho prehrešky nielen proti božím, ale najmä proti svetským zákonom boli a sú trestnými činmi. Snaha mýtizovať zlodeja zároveň vedie k odsúdeniu občianskeho postoja ženy, ktorá sa neváhala vzoprieť brutalite mafiánskej moci zlodejov a postaviť sa na stranu zákona a spravodlivosti. Nie Jánošík je hrdina, ale osoba, ktorá na seba prevzala zodpovednosť, stigmu i ohrozenie vendetty dvanástich hôrnych chlapcov (ozaj, mal Jánošík ochranku hlavohrudí s vyholenými zátylkami?). To, čo nedokázala bezzubá štátna moc – chytiť zlodeja a brániť mu v rozkrádaní – dokázala občianska aktivistka. Iný pohľad na problémy? Nie, len úvaha nad tým, prečo sa u nás zlodeji vyškierajú a prečo sú občianske postoje také dôležité. Aj keď niekedy idú proti prúdu.

Martin Kasarda, spisovateľ a publicista

—————————————————————–

Sociálna a environmentálne udržateľná ekonomika, tolerantná spoločnosť, ktorá vidí v rozmanitosti svoje bohatstvo, jednotná Európa schopná prekonávať historické antagonizmy a čeliť budúcim výzvam… Budem rád,  ak ma budú v Európskom parlamente zastupovať ľudia, ktorí reprezentujú tieto hodnoty. Preto im držím palce a dávam svoj hlas.

Radovan Geist, politológ a publicista

————————————————————-

Kandidátku Strany zelených som si vybral hneď po prelistovaní brožúrky Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do EU a uvidel tú katastrofu, čo sa voličom ponúka. (Dlho som si myslel, že hádam po prvý raz ani voliť nepôjdem, ale nakoniec ma potešilo, že Strana zelených prišla k rozumu a zobrala na kandidátku občianskych aktivistov. Takže môj hlas zelení majú a dúfam, že syna tiež presvedčím, aby zdvihol zadok a šiel voliť. A možno aj niekoho ďalšieho.) Ale najviac ma potešilo, že som včera stretol jednu kolegyňu z bývalej “pravicovej” strany, staršiu pani, dávno znechutenú pomermi, ktoré tu vládnu a tá mi povedala, že predsa len pôjde voliť, lebo na kandidátke Strany zelených našla ľudí s jasným názorom -myslela na Oľgu Pietruchovú. Dúfam, že sa tak rozhodnú viacerí voliči!

Vlado Ondruš, publicista a regionálny politik

———————————————————–

Aj ked som rádovým členom zelených, predsa som bol rozhodnutý nevoliť, pretože som celkovo z politiky otrávený a všade vidím len karieristov, ktorí by sa chceli len poriadne nabaliť avšak ako sa na to pozerám máte tam celkom fajn ludí, preto asi predsa len pôjdem k urne. S pozdravom

RNDr. Vladimír Líška

———————————————————-

Ľuba Trubíniová je kandidátka volieb do Európskeho parlamentu, ktorú budem voliť z presvedčením, že volím spoľahlivého a kompetentného človeka, ktorý dokáže svojim angažovaním sa významne pomôcť zelenej politike v tomto neľahkom období pre slovenský a európsky enviroment. Svojou iniciatívou a mnohoročným úsilím podala Ľuba Trubíniová bezpočet dôkazov o tom, že vie aktívne reprezentovať hlas verejnosti, ktorá si praje férové a transparentné spravovanie vecí verejných s akcentom na trvalo udržateľný rozvoj. Verejnosť má  jedinečnú možnosť zvoliť do významnej verejnej funkcie kandidátku mimoriadnych etických a odborných kvalít.

Tóno Popovič

——————————————————–

Anna Fábryová
je pre mňa číslo jedna, aj keď na kandidátke strany zelených má číslo 11. Mediálne sa tak presadzuje, koľko jej tie médiá v rámci senzáciechtivosti dovolia, inak je to s prezentáciou problémov LGBT komunity bieda, na všetko sú potrebné hory peňazí. Volím ju, aby sme mali šancu povedať, že tu sme, mala by byť vyslankyňou nášho hlasu, ktorý je umlčaný, akonáhle niečo žiada. Je to novinka, osoba, ktorá má čo povedať, čím prispieť, k čomu sa zaslúžiť, osoba, ktorá môže priniesť hodnoty. Smerom z únie na Slovensko, keď už na Slovensku nie sme schopní si pomáhať a podporovať sa, ako rozumní ľudia. 
Annu, alias Hanu Fábry osobne. Je za ňou more mravenčej a hlavne nezištnej, dlhoročnej práce v komunite a pre komunitu, ktorá sa jej málokedy opláca aspoň slovkom ďakujem. U mňa ho má na doživotie! Uchádzačov, ako je ona, na kandidátkach asi veľa nenájdem, nie že by si tí ostatní nezaslúžili úctu.
Je to ozaj ťažké, zvoliť si aspoň dve osobnosti z jednej kandidátky, ale na šťastie vidím ešte jednu z lístka zelených, ktorý 6teho júna vhodím do urny, a je ňou Oľga Pietruchová.”
 

2 responses to “Podporujú nás

  1. Som rovnako naivný ako pred rokmi a hoci som pred 60- tkou stále detinsky verím, že nás Slovensko začne brať vážne. A veľmi závidím českým zeleným čo všetko už dokázali. Idem k voľbám a nebudem nikoho preferovať, budem voliť všetkých. Verím, že už nebudem musieť závidieť susedom.

    Palo Petráš

Pridaj komentár